لیو پرتو صنعت ، طراح و تولید کننده سنسورهای صنعتی

مشخصات فنی سنسورهای ویبره ( سنسورهای ارتعاش )

مشخصات فنی سنسورهای ویبره ( سنسورهای ارتعاش )

مشخصات فنی سنسورهای ویبره (سنسورهای ارتعاش):

با افزایش روزافزون کاربردهایی که نیاز به پایش و مانیتورینگ ارتعاش و یا ویبره، جزو اجتناب ناپذیر آنها شده است، انتخاب سنسوری که از تمامی جهات مناسب کاربرد مد نظر باشد، تبدیل به به یک چالش بزرگ شده است.

از اینرو، شرکت لیو پرتو صنعت، به عنوان اولین و تنها تولید کننده سنسورهای ارتعاش در ایران( سنسورهای ویبره) در ادامه این مقاله قصد دارد تا با اشاره به برخی از پارامترهای اساسی این سنسورها، تا حدی از پیچیدگی این انتخاب بکاهد. چند فاکتور اساسی انتخاب سنسور ویبره که حتما میبایست به هنگام خرید این محصولات، در نظر داشته باشید، عبارتند از :

نوع پارامتر اندازه گیری شونده توسط سنسور ارتعاش (Measuring Vibration Nature) :

معمولا به منظور پایش ارتعاش یا وایبرشن، از سه پارامتر فیزیکی استفاده می شود. که عبارتند از : شتاب(Acceleration)، سرعت(Velocity) و جابجایی(Displacement). سنسورهایی که از طریق اندازه گیری شتاب در جهت محورهای مختلف به میزان ارتعاش میرسند را شتاب سنج(Accelerometer) می گویند. و معمولا میزان شتاب بر حسب ثابت گرانش زمین یا همان g(9.81m/s۲) بیان میشود.

سنسور بعدی، سنسور ویبره سرعت می باشد. این سنسور از طریق اندازه گیری میزان سرعت ارتعاش(RMS or Peak) به میزان وایبرشن دست می یابد. سنسور ارتعهاش سرعت کاربرد گسترده تری نسبت به نوع اول و سوم دارا می باشد.  علت این امر نیز این است که سرعت ارتعاش به نسبت شتاب ارتعاش، انرژی بیشتری از میزان کلی ارتعاش را در خود نمایان میسازد. معمولا رنج اندازه گیری این سنسورها بر حسب mm/s و یا IPS بیان میشوند.

نوع سوم حسگرهای ارتعاش، مربوط به سنسورهای جریان گردابی(Eddy Current) می باشد. این حسگرها، از طریق اندازه گیری میزان جابجایی توسط کویل های القایی و تبدیل سیگنال سینوسی حاصله به خروجی استاندارد، به پارامتر ارتعاش دست می یابند. استفاده از این نوع سنسورها دارای محدودیت در نصب و عملکرد می باشند.   همین امر سبب شده تا مقبولیت کمتری به نسبت شتاب سنج ها و سنسورهای ارتعاش سرعت داشته باشند.

نوع ترانسدیوسر استفاده شده در هسته سنسور ارتعاش (Core Vibration Transducer):

معمولا تراندیوسرهای ارتعاش به سه دسته :

۱) پیزوالکتریک ها ۲) MEMS و ۳)پروب های القایی دسته بندی می شوند که از این بین تراندیوسرهای پیزوالکتریک در حجم بالاتری نسبت به سایر رقبا در حال استفاده می باشند.  یکی از دلایل استفاده انبوه نیز پهنای باند و حساسیت بالای این تراندیوسرها می باشد. البته امروزه با پیشرفت تکنولوژی MEMS شاهد حضور سنسورهایی با تکیه بر این تکنولوژی هستیم که کاملا قابل رقابت از تمامی لحاظ با تراندیوسرهای پیزو هستند.

رنج ارتعاش و حساسیت(Vibration Range and Sensitivity):

رنج ارتعاش معمولا در کاربردهای مختلف عدد مختلفی خواهد بود. ولی در حالت کلی در کاربردهای استاندارد (رنج ۵۰g) میزان حساسیت ۱۰۰mv/g خواهد بود که هر چه قدر رنج حداکثر ارتعاش پایین تر باشد به همان نسبت میزان حساسیت نیز بالا خواهد بود. ( به عنوان مثال در رنج ۱۰g حساسیت ۵۰۰mv/g خواهد بود.)

فرکانس ارتعاش(Vibration Frequency):

دومین پارامتر مهم در سنسورهای ویبره، بحث پهنای باند این حسگر ها است. این پارامتر به طور مستقیم در ارتباط با میزان سرعت سیستم تحت کنترل و مقدار فرکانسی است که تجهیز در آن فرکانس دارای خطا خواهد بود.

به عنوان مثال، پهنای باند انتخابی برای پایش ارتعاش سازه یک برج یا توربین با نوع انتخابی برای اندازه گیری ارتعاش یک جت فن متفاوت خواهد بود. بیشترین پهنای باند مورد استفاده در رابطه با سنسورهای ارتعاش که منطبق با استاندارد ISO 10816 می باشد رنج ۱۰…۱۰۰۰Hz می باشد.

دمای محیط(Environmental temperature) :

دمای محیط، تاثیر به سزایی در عملکرد صحیح سنسور ارتعاش خواهد داشت. دماهای بالا ممکن است بخش الکترونیکی محصول را دچار مشکل بکنند. سنسورهای ارتعاش مد بار(Charge Mode) به طور خاص به منظور عملکرد در دماهای بالا طراحی شده اند.

تماس با مواد شیمیایی و قلیایی:

در حالت کلی تماس با مواد خورنده، میتواند طول عمر بدنه سنسور را بکاهد از اینرو بدنه سنسور که در تماس با محیط اطراف است بهتر است از جنس مواد ضد خورندگی نظیر استیل ۳۱۶ باشد.

عملکرد در داخل مایعات:

سنسورهای ارتعاشی که به صورت مستغرق در داخل سیالات استفاده می شوند بایستی دارای حداقل حفاظت بدنه IP67 باشند و در قسمت کانکشن از کابلهای ضدآب و یا کانکتورهای IP67 استفاده کرده باشند.

با در نظر داشتن ۷ نکته فوق، تا حد بسیار زیادی به انتخاب صحیح سنسور ارتعاش مناسب با کاربردتان، نزدیک خواهید شد.

همچنین می تونید از طریق راه های ارتباطی با کارشناسان ما در شرکت لیو پرتو صنعت تماس حاصل نموده و از راهنمایی های آنان برخوردار شوید.

 

سنسور ویبره لیو

۴ نظر

  • سلام و خسته نباشید
    آیا سنسور به تنهایی فرمان قطع و وصل می تونه بده یا اینکه اطلاعات سنسور باید جهت فرمان قطع و وصل و اندازه گیری میزان لرزش باید به plc یا دستگاه
    کنترلی مخصوصی هدایت بشه؟
    خیلی ممنون

    • سلام. در برخی از سنسورهای ارتعاش خروجی سوئیچ ترانزیستوری تعبیه شده است که این امکان را به شما خواهد داد تا کنتاکت رله را در نقطه ای مشخص قطع و یا وصل کنید. ولی عموما استفاده از سنسورهای ارتعاش، از جهت مانیتورینگ ارتعاش و پایش وضعیت تجهیز و اتصال این خروجی به PLC و در نهایت تحلیل این داده ها، از اهمیت بالاتری برخوردار است.

  • باسلام
    میزان لرزش یک موتور دی سی یا همان موتور شیشه بالابر را
    میخواهیم اندازه گیری کنیم .
    لرزشی که علت ان خرابی کلکتور و یا خرابی شفت موتور لست
    که با عث ایجاد لرزش متفاوت روی موتور میشود
    لطفا راهنمایی کنید
    رازقندی

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.